Foto: Franks Grafikk

BERGENSERNES NYE FJELLPARADIS
Vang kommune og private utbyggere har satt seg som mål at Tyin - Filefjell skal bli bergensernes nye fjellparadis. De tradisjonelle fjell- og vintersports-stedene langs Bergensbanen og på vestlandet har fått en alvorlig konkurrent. Og konkurrenten vil bli en enda større utfordrer i årene som kommer: Etter at Lærdalstunnelen åpnet i fjor høst, er Tyin - Filefjell-området blitt et mye mer aktuelt fjellområde for bergenserne, andre hordalendinger og sogninger.
I Vang kommune i Vestre Valdres har utbygging av vintersportsstedet i Tyin - Filefjell vært i gang noen år. Nå skyter utviklingen av området kraftig fart. Særlig gjelder det utbyggingen av Tyin - Filefjell Skisenter, og frigjøring av mange områder for hyttebygging. Også tradisjonelle hoteller og turisthytter er i ferd med å utvide eller åpne i ny variant

FLOTT SKISENTER
Tyin - Filefjell Skisenter Har fått ord på seg for å ha gode løyper og godt med snø, ikke minst løssnø. Området ligger høyt til fjells og har hatt snø i sesonger da mange andre alpinsentre har manglet snø.
Fra toppen av heisen i Børrenøslia kan du beskue 20 fjelltopper som rager mer enn 2000 meter over havet innover i Jotunheimen nasjonalpark.
Skianlegget har mange og varierte traseer i samlet 16 km alpin nedfart. Det er flotte off piste-muligheter i området. Et meget godt skiløypenett kjøres klar hver vinter i høyfjellsterrenget, og det kjøres opp 70 km. preparerte løyper. Heisselskapet har utarbeidet planer for en alpinby i Tyin- Filefjell-området.

RIKELIG MED HYTTETOMTER
Det er godkjent reguleringsplaner og lagt ut for salg et stort antall hyttetomter. Tomtene - som er rimelige i forhold til mange andre populære fjellområder - er å få kjøpt både i snaufjellet på begge sider av Tyin og i Filefjell-området i nærheten av skiheisene.
Høyfjellstomter ved Tyin er ikke lagt til rette med elektrisk strøm, vann og kloakk. Til gjengjeld er naturen ved Tyin blant det vakreste Fjell-Norge kan by på.
Ordfører Knut Haalien i Vang forteller til "Hus og hjem" at kommunen arbeider med planer for om mulig å føre frem elektrisk strøm til hyttegrendene ved Tyins ost- og vestbredd.

OGSÅ FIRMAHYTTER
I Børrenøslia i umiddelbar nærhet av skiheisanlegget på Filefjell er det lagt ut for salg rikelig med tomter både for private og for firmahytter.
"Hus og hjem" er kjent med at flere kjøpere fra Bergen i disse dager er i ferd med å skaffe seg tomter for å bygge hytte der - både privatpersoner og firmaer.
I nærheten av Nystuen Høyfjellshotell er det også rikelig med hyttetomter for salg. Her som i Børrenøslia selges kvalitetstomter klargjort med elektrisk strøm, vann og kloakk og med bilvei nesten til hyttedøren.


Foto: Franks Grafikk

HOTELL GJENÅPNER
Overnattingstibudene i området spenner vidt fra enkle campinghytter til turisthytter og høyfjellshoteller. Nystuen Fjellhotell ved Otrøvannet på Filefjell har vært stengt i mange år. I slutten av oktober gjenåpner hotellet i nyoppusset stand. Hotellet har 125 senger og skal ha åpent hele året. Det blir nattklubb med dans og kafeteria/restaurant med fondue som spesiale.
Kyrkjestølen Hytteutleie, Filefjellstuene og Filefjell Høyfjellsseter og Gamlestøga er overnattingsbedrifter ikke langt fra skiheisene. I Tyinkrysset er det rikelig med overnattingstilbud, bl.a. Tyinkrysset Fjellstove og Ingrids Hyttegrend. Ved Tyin ligger kjente overnattingssteder som Tyinstølen Turisthytter og Tyinholmen Høyfjellsstuer. Tidligere Tyin Hotell skal bygges om til leilighetskomplekset Panorama.
Daglig leder Olav Aune i Bolig og Næringsmekler AS i Oslo som skal selge leilighetene, forteller at 38 leiligheter legges ut for salg i første byggetrinn. De skal være klare til bruk fra påsken 2003. Leilighetene blir fra 45 til 150 kvadratmeter med fra ett til fem rom. Alle vil få terrasse med utsikt innover mot tinderekken nord for Tyin. I andre byggetrinn blir det ca. 20 leiligheter.
Ved Bygdin innenfor Tyin ligger Fondsbu Turisthytte og Eidsbugarden Høyfjellshotell. På sognesiden av fylkesgrensen ligger Maristuen Hytter og Camping.

LETT TILGJENGELIG
Filefjell ligger 245 kilometer fra Bergen og 267 kilometer fra Oslo. Reisetiden med bil er mer enn halvert vinterstid med Lærdalstunnelen. Fergefritt kjører man E 16 fra Bergen til dette fjellområdet på 3,5 - 4 timer.
Filefjell regnes som det mist værharde og derfor det sikreste alternativet blant høyfjellsovergangene mellom Vestlandet og Østlandet vinterstid.
Det er forbindelse med ekspressbuss to ganger daglig i begge retninger mellom Bergen og Lillehammer.
Ikke bare vinterstid er dette et attraktivt reisemål for fjellturister: Tyin - Filefjell er innfallsporten til Jotunheimen. Området byr på fine naturopplevelser, varierte muligheter for fjellvandring, ørretfiske og småviltjakt.
Å treffe på ville eller tamme reinsdyr er ikke uvanlig i disse traktene.